söndag 19 september 2010

Vad är teckning?



”Vad är teckning?” Samtida svenska tecknare på Sigtuna Kulturgård. Vernissage 25 september kl 12-16.
Teckning är sedan en tid tillbaka en del av den etablerade konstscenen, för att tidigare varit en ganska marginaliserad konstform. Utställningen ”Vad är teckning?” på Sigtuna Kulturgård undersöker svensk teckning och illustration som en samtida konstform. Medverkar gör några av Sveriges främsta unga samtida tecknare och illustratörer. Initiativet till utställningen kommer från Cecilia Levy, Anna Hedberg och Mattias Adolfsson, alla illustratörer, grafiska formgivare och konstnärer aktiva i Föreningen Sigtuna Kulturgård.
– Vi vill visa upp den samtida teckningen och ta reda på mer om unga svenska tecknare och deras arbete. Vi funderade på vilka vi ville ha med och så gott som alla tillfrågade tackade ja, berättar Anna Hedberg.
Utställningen pågår 25/9-9/10. Original av de medverkande konstnärerna är till salu under utställningen, dessutom kommer böcker och album av flera av utställarna att finnas till försäljning i butiken. Sigtuna Kulturgård är en ideell förening som driver galleri, hantverksbutik och har kursverksamhet för barn och vuxna i bland annat teckning, måleri och bokbinderi. Föreningen ställer ut konstnärer som verkar lokalt och i övriga Sverige.
Vernissage lördag 25/9. Utställningen pågår t.o.m. söndag 9/10.
Öppettider lördagar och söndagar 12-16 eller enligt överenskommelse.

Utställande tecknare:

Beata Boucht; prisbelönt tecknare och illustratör som bland annat illustrerat för Acne Produktion, Bang, Chef och Ledarskap, DDB, Demo Magazine, Great Works, Gallerian, H&M, Peak Performance, SAAB, Stockholm City, TBWA, Tidningen Form, Tidningen RUM and Tidningen Vi och formgett barnkläder för H&M. Beata är utbildad vid Konstfack, Grafisk design och illustration. Hennes examensprojekt Flora till Lisa, ett tiosidigt planschverk tillägnat Elisabeth Christina Linné, Carl von Linnés dotter fick stor uppmärksamhet.

Leif Engström går sista året på bildestet på gymnasiet i Arvika. Han har varit med i boken Koreograf i Arbete (utgiven av Karlstad University Press), och är publicerad i jazztidskriften Orkesterjournalen. Leif Engström har gett ut ett antal egna handtryckta böcker/tidningar med sina teckningar. Har haft separatutställning på Arvika bibliotek och varit med på två samlingsutställningar på Arvika konsthall.

Anneli Furmark; svensk serieskapare och konstnär som växt upp i Luleå och utbildat sig vid Konsthögskolan i Umeå. Anneli har två gånger mottagit Seriefrämjandets pris Urhunden, 2005 för albumet Amatörernas afton och 2008 för Jamen förlåt då. Hon har bland annat publicerats i tidskrifterna Galago och Hjälp! Anneli Furmark är en av flera konstnärer som driver Galleri Verkligheten i Umeå.

Nina Hemmingsson; en av våra samtida stora svenska serieskapare. Hon tecknar i huvudsak kortare serier, ofta enrutingar, med en ofta samhällskritisk udd. Hemmingssons serier har publicerats i bland annat Galago, Bang samt på Aftonbladets kultursida. Hon har även kommit ut med tre album, Hjälp! (tillsammans med Sara Olausson), Jag är din flickvän nu samt Demoner - ett bestiarium (tillsammans med Harry Roos) och Så jävla normal. Nina Hemmingsson är utbildad på Kunstakademiet i Trondheim.

Helene Hortlund; konstnär vars verk berör frågor om kulturella strukturer och förväntningar i fråga om kvinnlighet och könets betydelse. Med traditionellt kvinnliga tekniker vill hon visa motsättningarna mellan den trygghet och fångenskap som könstillhörigheten innebär. Hon arbetar både med teckning på papper och med s.k. Airdrawings, där det är trådar som bildare teckningens linjer. Helene Hortlund är även aktuell under hösten med utställningen Tunna trådar på Konstnärshuset i Stockholm.

Kalle Johansson; svensk illustratör och tecknare utbildad på Konstfack, Grafisk design och illustration. Har bland annat illustrerat för Lättlästförlaget, Arbetaren, Tecknaren och Apoteket. Han har även gett ut Rädda Gunnar & Villes dröm, två dokumentära tecknade serier/seriereportage som också publicerats i tidskriften Galago.

Lisa Rydberg; illustratör, serietecknare och konstnär. Hon har illustrerat boken "Landgörst" som hon gett ut tillsammans med Jesper Lundqvist på egna förlaget Understund och snart släpps hennes seriealbum "Min ö, mitt opium" om Anaïs Nins liv i New York.

Johan Stenbeck; illustratör och grafisk formgivare från Karlskrona, utbildad bland annat på Grafikskolan i Stockholm. Hans bilder är inspirerade av grafitti och hiphop. Till denna utställning kommer Johan Stenbeck att göra en väggmålning i anslutning till sina teckningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar